Rotterdam Street Art Routes

De zes wandelroutes in vogelvlucht

Rewriters biedt tours aan door zes wijken in Rotterdam onder begeleiding van een gids of met gebruik van de app, waarmee je de publieke kunst van de stad leert kennen.

Afrikaanderwijk
Twee keer per week komt het zuiden van Rotterdam er boodschappen doen tijdens de grote markt op het Afrikaanderplein, maar ook buiten die woensdagen en zaterdagen heeft de wijk eromheen een hoop te bieden. Het theehuisje in het park, de botanische tuin, het Gemaal op Zuid, en galerie NIFFO zijn enkele plekken die bijdragen aan de unieke sfeer van de Afrikaanderwijk. In het hart van het stadsdeel Feijenoord hebben mensen het hart op de tong, en is de wijk waar zij wonen meer dan zomaar een plek.

In September 2019 werd hier de tweede editie van street art-festival POW! WOW! Rotterdam samen met de wijkbewoners en 10.000 bezoekers gevierd. Naast reeds bestaand werk zoals de muurschildering van Ricardo van Zwol en de galerij aan pilaren die dankzij Foundation MESH tot stand kwam, zijn er sindsdien grootse muurschilderingen te zien van Telmo Miel (NL), Smug (AUS), Nina Valkhoff (NL), Super A (NL), Dodici (IT), Danny Rumbl (NL), Woes (US), Didier Jaba Mathieu (SG), Said Kinos (NL), Dourone (ES), Murmure (FR) en Helen Proctor (AUS).

Central District
Het centraal station van Rotterdam is een fraai staaltje moderne architectuur, en geeft daarmee direct een even uitstekende als toepasselijke visitekaart voor de stad af. Wandel nog geen hele straat verder, en je komt aan op het Central District, waar de creatieve en culturele ondernemers samenkomen om te werken, en na afloop een drankje drinken.

De hier aanwezige creativiteit vertaalt zich ook naar het hoge aantal muurschilderingen dat er te vinden is. Vanuit hier loop je bovendien in enkele minuten naar de Kruiskade, waar het portret van Winne dat Judith de Leeuw schilderde, je verwelkomt. De weg ernaartoe voert je langs werken van Stephan Bontje (NL), Said Kinos (NL), Levi Jacobs (NL), Franky Sticks (NL), Speto (BR), Onio (BR), Joren Joshua (NL), Opperclaes (NL), Ozon (NL), Tymon de Laat (NL), Collin van der Sluijs (NL), Onesto (NL), Astro (FR) en Venour (NL).

Centrum
Één van de meest bruisende delen van Rotterdam vind je hier. De Witte de Withstraat biedt niet alleen een ontstellende hoeveelheid gezellige terrassen, typisch Rotterdamse etablissementen als Hung Kee en innovatieve galerieën zoals Showroom MAMA, TENT Rotterdam en Witte de With Center for Contemporary Art, maar ook meer street art per vierkante meter dan je ergens anders snel zal tegenkomen.

De zijstraten bieden niet alleen werk van de internationaal vermaarde Iraanse broers als ICY & SOT, maar ook zeer persoonlijke schilderingen van de in Rotterdam woonachtige Tymon de Laat. Vlak daarbij, in de sfeervolle Leuvehaven, vind je de boot die Antwerpenaar SMOK als canvas gebruikt heeft en in de schaduw van de Erasmusbrug de muur waar Lastplak & Friends de publieksprijs van de Dutch Street Art Awards mee wonnen. En dan hebben we de werken van Bier en Brood (NL), Ces53 (NL), Daan Botlek (NL), Jorge Kata Nunez (NL), Ramon Martins (BR), KBTR (NL), Robert Rost (NL), Mark Goss (NL), Ox-Alien (NL) en Telmo Miel (NL) nog niet eens genoemd.

Crooswijk
Aan de rivier de Rotte ligt Crooswijk, een deel van Rotterdam dat een rijke historie kent. Bokshistorie bijvoorbeeld, want dit is de wijk die de legendarische Bep van Klaveren ooit  zijn thuis noemde. Sylvie Overheul beeldde hem af op de zijmuur van boksschool Herman van ’t Hof, samen met de naamgever ervan. Maar er is ook de geschiedenis van Crooswijk als de plek waar mariniers gestationeerd waren, wat nog in veel straatnamen terug te vinden is.

Het Schuttersveld bijvoorbeeld, waar pal naast de sportvelden ook de ‘Hall Of Fame’, oftewel HOF, ligt. Het is de enige legale oefenplek voor kunstenaars die zich willen bekwamen in het verfraaien van muren met schilderingen in Rotterdam. De enorme snelheid waarmee schilderingen elkaar afwisselen op deze wand, geeft aan hoe groot de behoefte daaraan is bij zowel gevestigde artiesten als jong, opkomend talent. Naast het overzicht in vogelvlucht dat de immer dynamische HOF zo biedt, kent de wijk bovendien werken van Kamp Horst (NL), Mr. June (NL), Nina Valkhoff (NL), Lastplak (NL), Telmo Miel (NL), Arno Coenen (NL), Ox-Alien (NL), Willem van der Hofstede (NL) en Vesod (IT).

M4H Gebied
Het Merwe-Vierhavengebied (ook wel M4H genoemd) is een oude stadshaven met een rauwe, industriële look die inmiddels een bron innovatieve industrie geworden is. Onder meer initiatieven als The Talk of The Town, The Floating Farms, Atelier van Lieshout en Studio Roosegaarde zijn er te vinden, en hebben zowel duurzaamheid als creativiteit hoog in het vaandel staan. Bij zo’n wijk hoort een buitenkant die reflecteert wat er aan de binnenkant plaatsvindt; daarom koos de organisatie van POW! WOW! Rotterdam voor dit deel van de stad om met de eerste Europese editie van het internationale street art-festival neer te strijken.

De lange, brede muren van de oude loodsen zorgen voor bijzondere canvassen waarop kunstenaars als Bier en Brood (NL), Tymon de Laat (NL), Nuno Viegas (PT), Karski & Beyond (NL), Fanakapan (UK), Danny Rumbl (NL), Super A (NL), Dzia  (BE), Dopie (NL), Narda (NL), Levi Jacobs (NL), Enigma Gemotricks (NL), Dilk (UK), Zepha (FR), Dina Saadi (UAE), Telmo Miel (NL) en Ozon (NL) hun ideeën tentoon spreiden.

Oude Westen
Het Oude Westen is waar de Nieuwe Binnenweg als slagader dwars doorheen loopt. Vroeger klopte hier het hart van jazz-minnend Nederland en waren legendarische clubs als Mephisto te vinden, een geschiedenis die voortleeft in een reusachtig tweeluik van Joren Joshua en Ilse Weisfelt. Ook de portretten van Rotterdamse jazzlegendes in de straat geven blijk van die historie, terwijl de vermaarde kabouter buttplug als olijke poortwachter van het Eendrachtsplein dient. En de onder verzamelaars wereldwijd hoog aangeschreven platenzaak Demonfuzz bewijst bovendien dat er nog steeds muziek in het Oude Westen zit.

Wie er naartoe wandelt komt waarschijnlijk langs de volledig volgeplakte stickerdeur, hét bewijs dat straatcultuur leeft in Rotterdam. En in de straten eromheen zijn bovendien populaire muurschilderingen te vinden van Bier en Brood (NL), Michiel Corver (NL), Sake (NL), Pinwin (NL), Onio (BR), WD (IDN), Peeta (IT), Danny Rumbl (NL), Insane51 (GR), Aniel (NL), Stephan Bontje (NL), I Am Eelco (NL) en André Smits (NL).

Print een  kaart
De originele route door het centrum kan ook gelopen worden middels de kaart die je hier gratis downloaden kan om zelf uit te printen. Street art is echter een bijzonder dynamische kunstvorm: kunstwerken verdwijnen net zo snel als er nieuwe bijkomen. Om de meest recente versie van de route te wandelen kan het beste van de app gebruik worden gemaakt.